az-exim-lekotott-hitelek-osszege-meghaladja-az-500-millio-forintot Az EXIM lekötött hitelek összege meghaladja az 500 milliárd forintot - Raktárbank ingatlanpiaci hírek
Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
HU   |   EN

Az EXIM lekötött hitelek összege meghaladja az 500 milliárd forintot

Az EXIM lekötött hitelek összege meghaladja az 500 milliárd forintot

Már 500 milliárd forintot is meghaladja a kötött hitelszerződések összege a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretében.

A kormány a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramot indította a háború gazdaságra gyakorolt negatív hatásainak ellensúlyozására, a recesszió megelőzésére és az egészséges hitelezés fenntartására. A hitelprogram a jelenlegi magas kamatkörnyezetben rendkívül előnyös, fix kamattal érhető el a keret végéig. A forinthitelek esetében általában maximum 6 százalék, míg az euró hitelek esetében legfeljebb 3,5 százalék.

A hitelprogramot hatalmas érdeklődés kíséri bejelentése óta, az eredetileg meghatározott 700 milliárd forintos keret gyakorlatilag egy hónap alatt elfogyott. A kormány, figyelembe véve a vállalkozások beruházási igényét és hiteléhségét, a családok és a gazdaság védelmét szem előtt tartva, további 300 milliárd forinttal bővítette a rendelkezésre álló forrásokat, így összesen 1000 milliárd forintra nőtt. Ennek eredményeként 600 milliárd forint forgóeszközhitel és 400 milliárd forint beruházási hitel juthat a hazai gazdaságba.

21 hitelintézet vesz részt

Az EXIM Magyarország forgóeszköz- és beruházási, valamint lízing konstrukció értékesítésében 21 hitelintézet és pénzügyi vállalkozás vesz részt. Az EXIM Magyarországhoz eddig összesen 2124 hitelkérelem érkezett, közvetlenül és partnerein keresztül. A már megkötött hitelszerződések alapján 722 vállalat együttesen mintegy 504 milliárd forint kedvezményes kamatozású hitelt kötött le, amiből eddig 108 milliárd forintot fizettek ki.

A legnagyobb érdeklődés a forgóeszközhitelekre irányul, 480,4 milliárd forint értékben már megkötötték a szerződéseket, míg a beruházási hitelcél esetén (beleértve a lízing refinanszírozást is) összesen 23,4 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket.

A szerződött ügyfelek arányát vizsgálva látható, hogy a mikro-, kis- és középvállalkozások adják a 75 százalékukat. A forgóeszközhitelek esetében a szerződött ügyletek átlagos hitelösszege 684,7 millió forint, míg a beruházási hitelek esetében 491,3 millió forint. A lízing ügyletek átlagos hitelösszege 35,6 millió forint volt.

Feldolgozóipar, kereskedelem és gépjárműipar

A Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban részt vevő vállalatok több mint 82 százaléka három jól meghatározott gazdasági szektorból érkezett: a feldolgozóiparban 40,9 százalék, a kereskedelem és gépjárműjavítás területén 34,2 százalék, míg a mezőgazdaság, erdőgazdaság és halászat szektorban 7,1 százalék tevékenykedik.

A szerződött hitelállomány 32,1 százaléka a Közép-Magyarországi régióhoz köthető, 17,7 százaléka az Észak-Alföldi régióhoz, 13,4 százaléka a Dél-Alföldi régióhoz. A Közép-Dunántúl régióhoz a szerződött hitelállomány 13,3 százaléka, a Nyugat-Dunántúl régióhoz 9,9 százaléka, a Dél-Dunántúl régióhoz 7,9 százaléka, míg az Észak-Magyarországi régióhoz 5,7 százaléka köthető - tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

kép: vg.hu