Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
ipar-4.0

Ipar 4.0

Ipar 4.0

Az Ipar 4.0-ra való átállás jegyében a gyártók egyre több berendezést és egyre kevesebb embert alkalmaznak a gyárakban. Ebben a folyamatban oroszlánrész jut a robotizált alkalmazásoknak, különösen az autonóm mobil robotoknak. Ezek használatán dob sokat a vezeték nélküli töltés.

Az autonóm mobil robotok egy fontos alapját képezik az Ipar 4.0-ának, komoly részt vállalva a gyártási folyamatok automatizálásából. Ezeket a mobil robotokat azonban rendszeresen fel kell tölteni, ami egyre nagyobb kihívást jelent a gyárak számára. Néhány fejlesztés történt a vezeték nélküli töltés területén, amelyek rugalmasabbá tették ezeket a robotokat, ami pedig növelte a gyárak kapacitását és hatékonyságát.

Az alkatrészválasztás, a tekercs-kialakítás és a kártyaelrendezés megfelelő kombinációjával a vezeték nélküli töltés a feldolgozóipar számára már-már megváltó szerepet játszik, és hatással van az egész gazdaságra.

Így működik a vezeték nélküli töltés

A legújabb vezeték nélküli töltési megoldások az elektromágneses indukció elvén alapuló technológiát alkalmaznak. Ha váltakozó áramot vezetünk át egy indukciós tekercsen a transzmitter oldalán, akkor rezgő mágneses tér jön létre. Amikor ez az oszcilláló mágneses tér egy indukciós tekercshez kapcsolódik a vevőoldalon, váltakozó elektromos áram keletkezik a vevőoldali tekercsben.

A vezeték nélküli töltőrendszerekhez számos alkatrészre van szükség, beleértve az transzmitter-tekercset, a kondenzátorokat, a tekercsmeghajtót és a vevőtekercset. A további összetevők közé tartoznak a dióda egyenirányítók, az átalakító, az adó és a vevő vezérlő áramkörei és algoritmusai, valamint az akkumulátortöltő áramkör.

Előnyök

A vezeték nélkül tölthető autonóm robotok különféle módokon javítják a termelékenységet és csökkentik a gyártási költségeket. Lehetővé teszik a folyamatos működést az üresjárati töltéssel, és a töltés automatizálásával kevesebb emberre is van szükség az üzemeltetéshez. A csatlakozó és a kábelek kiiktatásával a karbantartási költségek is csökkennek, a karbantartáshoz minimális emberi beavatkozás szükséges, ami megteremti a teljesen automatizált gyárak lehetőségét.

Ezek a töltési rendszerek növelik a biztonságot is a rövidzárlat esélyének csökkentésével, mivel ezek a megoldások megbízhatóan érzékelik a fémtörmeléket és egyéb idegen tárgyakat az adó és a vevő tekercs között, csatlakozókra pedig nincs is szükség. Ezenkívül könnyen megvalósítható a biztonságos hitelesítés a töltő és a robot között az illetéktelen hozzáférés elkerülése érdekében, valamint a töltés közbeni adatátvitel felhasználható prediktív karbantartásra az állásidő elkerülése érdekében.

Kihívások

Az előnyei mellett a vezeték nélküli töltés alkalmazásának is vannak kihívásai. Az egyik ilyen a töltési infrastruktúra megvalósításához szükséges viszonylag nagy beruházások szükségessége a hagyományos vezetékes töltéshez képest. A másik a túlmelegedéssel kapcsolatos biztonsági probléma, amit az okozhat, ha idegen tárgy van az adó és a vevő tekercs között.

A töltő alkatrészeinek megfelelő elhelyezése több problémát is megelőzhet, de a tekercs paramétereinek változása is kihívást jelent gyártási változatosság (értsd: nem mindenki gyárt ugyanolyan tekercseket) miatt.

 

A biztonsági problémákra megoldást jelenthetnek a különböző észlelési funkciók, amik megszakítják a töltést, ha észlelnek valami oda nem illőt a tekercsek között.

A rendszerfejlesztőknek olyan beszállítóval kell együttműködniük, amely részletes útmutatást ad vezeték nélküli töltési megoldásaik használatához, beleértve az alkatrészek kiválasztását, a tekercs tervezését és a kártya elrendezését. A beszállítóknak lépésről lépésre útmutatást is kell nyújtaniuk a végtermék zökkenőmentes kivitelezése érdekében. Ezzel a megközelítéssel a fejlesztők időt takaríthatnak meg, csökkenthetik a kockázatokat és leegyszerűsíthetik vezeték nélküli töltőjük kialakítását – írja a Manufacturing Tomorrow.

 

Forrás: autopro.hu

Kép: Műszaki Magazin