ujabb-jelentos-befektetes-debrecenben-az-ecopro-uj-gyara-alapkovet-letettek Újabb jelentős befektetés Debrecenben - az EcoPro új gyára alapkövét letették - Raktárbank ingatlanpiaci hírek
Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
HU   |   EN

Újabb jelentős befektetés Debrecenben - az EcoPro új gyára alapkövét letették

Újabb jelentős befektetés Debrecenben - az EcoPro új gyára alapkövét letették

Az új üzemben évente körülbelül 108 ezer tonna elektromos akkumulátorokhoz szükséges katódanyagot állítanak majd elő.

Debrecenben letették a dél-koreai EcoPro körülbelül 280 milliárd forintos projektjének alapkövét, amely az elektromos akkumulátorokhoz szükséges katódok előállítását végző vállalatnál 630 új munkahelyet teremt - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken a hajdúsági városban.

Az elektromos autók térhódítása fontos a fenntarthatóság szempontjából

A miniszter beszámolt arról, az első Dél-Koreán kívüli üzem alapkő letételi ünnepségén, hogy mintegy 108 ezer tonna katódanyagot állítanak majd elő évente a gyárban, amely még az európai normáknál is szigorúbb környezetvédelmi előírások mellett működik. A 280 milliárd forintos beruházást 30 milliárd forint állami támogatással segítették elő.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy az elektromos autók elterjedése a környezetvédelem szempontjából is fontos, ezekhez pedig elektromos akkumulátorokra van szükség, és a nyugati autógyártók teljes mértékben függnek a keleti akkumulátorgyártóktól.

A fejlesztés része a hosszú távú stratégiának

A miniszter hangsúlyozta, hogy a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártója közül hét kínai és három dél-koreai. Hozzátette, hogy az elkövetkezendő évek egyik meghatározó gazdasági folyamata ezen cégek Európába települése lesz, a kérdés csupán az, hogy hol hozzák létre új üzemeiket, és célja, hogy ezek a beruházások Magyarországra érkezzenek.

Az állam eddig 140 milliárd forintot költött a debreceni déli gazdasági övezet fejlesztésére és további 360 milliárd forintnyi fejlesztés előkészítése van folyamatban.

 

kép: debrecen.hu