Egyes raktárak speciális hőszigetelő és hőmegtartó képességük révén alkalmasak hűtött vagy fagyasztási hőmérséklet biztosítására. Ez jellemzően az élelmiszer ipari termékek raktározása esetén fontos. Megkülönböztetünk hűtő és mélyhűtő raktárakat. Hűtőraktárak esetében a hőmérséklet 0-10 ℃ fok között, míg mélyhűtő esetében a -5C - -20 ℃ fok közötti hőmérséklet biztosított. A hűtést igénylő termékeknél biztosítani kell a hűtőláncot. Hűtőlánc jelentése, hogy a hűtést igénylő élelmiszerek számára az előállítástól a fogyasztónak történő átadásig, a számára előírt hőfok megszakítás nélkül biztosított. A hűtött élelmiszert 0 – (+5) °C közötti, illetve a gyártó által előírt hőfokon, a gyorsfagyasztott készítményt -18 °C alatti, illetve a gyártó által meghatározott hőmérsékleten kell tárolni. A tárolási hőmérséklet csökkenésével valójában a termék öregedési folyamatát lassítjuk, így élettartama hosszabb lesz. Legoptimálisabb általában, ha a terméket (+2)‒(+5) °C közötti hőmérsékleten tároljuk. Minél közelebb van a termék hőmérséklete a fagyáspontjához, annál lassúbbak az érési folyamatok, ill. az alacsonyabb hőmérsékleten a magas relatív páratartalom biztosítása is kevesebb kipárolgással, súlyveszteséggel jár. Rendkívül fontos azonban, hogy zöldség és gyümölcs tárolásakor a fagyáspontot túllépni nem szabad, mert az a rostok roncsolódását, az áru tönkremenetelét okozza. Fontos továbbá, hogy fagyáspont közeli hőmérsékleten tárolt növényre közvetlenül ne kerüljön víz, mert a felületről történő elpárolgás további hűtőhatással jár, ami a fagyáspont felett tárolt növény felületi fagyását, így szövetroncsolódást okozhat. Nagy nedvességtartalmuk folytán a zöldségek, gyümölcsök felületükön keresztül folyamatosan párologtatnak még betakarítás után is. Ez fokozottabbá válik egy gyors légmozgású hűtött tárolóhelyiségben. Egy átlagos, üres, hűtött tároló relatív páratartalma 55 %, a friss zöldségek, gyümölcsök nedvességtartalma átlagosan 95-98 %. A magasabb páratartalom lelassítja ezt a folyamatot, elősegíti, hogy a termék megtartsa saját nedvességtartalmát.
Tippek, tanácsok kezdőknek és haladóknak a blogunk által megkérdezett profi ingatlanügyn&ou
Tippek, tanácsok kezdőknek és haladóknak a blogunk által megkérdezett profi ingatlanügynököktől.
Üdvözöljük a Raktárbank.hu-n, Magyarorsz&aacut
Az ipari ingatlan keresés esetében, – mint az ingatlanpiac más területein is – az ingatlan hely