Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
HU   |   EN

Szolgalmi jog..Olyan korlátolt, dologi jog, melynek értelmében valaki használhatja a más tulajdonában lévő dolgot (pl. ingatlant) egy bizonyos, meghatározott célra. A szolgalmi jog alapulhat törvényen vagy jogügyleten. A telki szolgalom alapján valamely ingatlan mindenkori tulajdonosa más ingatlanát meghatározott terjedelemben használhatja, vagy követelheti, hogy a szolgalommal terhelt ingatlan tulajdonosa a jogosultságából eredő valamely magatartástól tartózkodjék. A szolgalmi jog tárgya lehet pl. átjárási, vezeték vezetési, elhelyezési szolgalmi jog, pincelétesítési, épület megtámasztási szolgalom.

A szolgalmi jog legalább két vagy több szomszédos ingatlan között jön létre. A bejegyzéshez a szolgalmi jogra vonatkozó megállapodás közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalása szükséges. A szerződésben minden tulajdonostársnak szerepelnie kell. A telki szolgalmi jog az ingatlan-nyilvántartási bejegyzéssel keletkezik, a bejegyzéshez a szolgalmi jog gyakorlásával érintett (terhelt) ingatlan tulajdonosának hozzájárulása szükséges (bejegyzési engedély). A bejegyzéshez változási vázrajz szükséges.

Elbirtoklással szerzi meg a telki szolgalmat az ingatlan birtokosa, ha a másik ingatlan használata ellen annak birtokosa tizenöt éven át nem tiltakozik. Szívességből vagy visszavonásig engedett jog gyakorlása nem vezet elbirtoklásra. A telki szolgalom nem lehet önállóan forgalom tárgya.

A szolgalom mindig az ingatlanokhoz kötődik, és nem a tulajdonosokhoz. Azt az ingatlant, amelynek mindenkori tulajdonosát a szolgalom megilleti uralkodó teleknek, a másik ingatlant szolgáló teleknek nevezzük.

 


RAKTÁRPIACI INFÓVásárlási tippek

Tippek, tanácsok kezdőknek és haladóknak a blogunk által megkérdezett profi ingatlanügyn&ou

Jótanácsok bérlőknek

Tippek, tanácsok kezdőknek és haladóknak a blogunk által megkérdezett profi ingatlanügynököktől.

Bemutatkozás

Üdvözöljük a Raktárbank.hu-n, Magyarorsz&aacut

Lokáció fontossága - eladó ingatlanok

    Az ipari ingatlan keresés esetében, – mint az ingatlanpiac más területein is – az ingatlan hely