Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
automatizalt-targoncak

Automatizált targoncák

Automatizált targoncák

A mai világban már jelen vannak az automatizált targoncák, bár vannak még korlátok és nem mindenhol használják őket. Hatalmas terhet vesz le egy vállalat válláról, ha a munkaerőhiány erős.

Pár évvel ezelőtt még nagyon távoli volt az az elképzelés, hogy autonóm targoncákat használjanak. A meglátás az volt, hogy ezek a targoncák csupán biztonsági és hatékonysági szempontok miatt humán döntéshozatalt kívánt meg. Ez persze nem okozott gondot addig, amíg nem lépett fel a munkaerőhiány. A járvány kirobbanása miatt megnövekedett az e-kereskedelem.

Az amerikai Hyster targoncagyártó igazgatója Nic Temple szerint: „Végső soron automatizálásra van szükség az emberi munkaerő kiegészítésére.”

Az automata targoncák, a kapott utasítások után önállóan dolgoznak, de ha kell akkor operátor átveheti az irányítást, mint a hagyományos targoncáknál.

A mai napon is azt kell mondanunk, hogy még távolinak tűnik, hogy teljes mértékben csak automata targoncák dolgozzanak. Két dolog is van, amit követel ez a lehetőség, egyik a gondolkodásmódbeli változás, második pedig a technológia fejlődése. Jim Gaskell ( targoncákat gyártó Crown automatizálási igazgatója ) rámutatott, hogy az autonóm targoncák lassabban mozognak, működésképességük pedig korlátozott.

A megvalósítást támogatja , hogy egy emberi erőforrás által irányított targonca és egy autonóm targonca között több lépcsőfok is szerepel, mint egy közúti járműnél. Hyter kisegítő funkciókat épít bele a targoncákba, mint például automatikus lassítás kereszteződéshez érve.

Gaskell véleménye szerint az összes raktárban van olyan lehetőség, amit automatizálni lehet. Kis vállalkozásoknál még nem elterjedt, de a nagyobb cégeknél már kezdenek velük foglalkozni.