az-univer-jelentos-gyarbovitest-hajtott-vegre-kecskemeten
A Kecskeméten székelő Univer Product Zrt. gyártókapacitását több mint kétszeresére, évente 12-15 ezer tonnára növelte a magyaros ételízesítők terén, mindezt a kormány támogatásával és a kedden átadott, közel 8 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően.
Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium makrogazdasági és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az átadási ünnepségen hangoztatta: a fejlesztés eredményeként a Kecskemét-Hetényegyházán létrehozott üzemben a legmodernebb technológiai színvonalon fognak készülni a magyar ínyencségek, többek között az Erős Pista és a Piros Arany. Hangsúlyozta, hogy a kormány stratégiai célja az élelmiszeripar újraszervezése, amely a rendszerváltás során gyengült meg, és a magyar élelmiszerek arányának növelése a hazai piacon.
Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke kiemelte: a vállalat 75 éves működése "olyan történelmi példázatot jelent, ahol az Univer határokon átívelő védjegyet képvisel". A cég termékei, beleértve a hungarikumnak minősített Piros Aranyt és Erős Pistát, a magyar élelmiszeripar kiemelkedő eredményei, amelyek egyre nagyobb teret nyernek világszerte.
Molitorisz Károly, az Univer Product Zrt. vezérigazgatója beszámolt arról, hogy a beruházás keretében egy 8400 négyzetméteres csarnokot építettek gyártóüzemmel, raktárral és laboratóriumokkal. Az újonnan felépült, 21. századi technológiával felszerelt üzemcsarnokban nemcsak az Univer Product Zrt. hungarikumai, hanem számos más magyar ételízesítő is készül majd, többek között a gulyáskrém, a reszelt torma és a hagymakrémes termékek. A közel két év alatt megújult üzemben új tubus- és üvegtöltő berendezéseket szereztek be.
Szarka Balázs, az Univer Szövetkezeti Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az 1948-ban alapított, idén 75 éves évfordulóját ünneplő, jelenleg is magyar tulajdonú cég első élelmiszeripari üzeme 1965-ben indult el a Kecskeméthez tartozó Hetényegyházán. Kínálatuk 1983-ban még csak nyolc termékből állt, de ma már közel ezerféle termékkel büszkélkedhetnek.
A cég termelési rendszere több száz, főleg a Kecskemét 80 kilométeres körzetében tevékenykedő magyar termelő munkájára épül. Amint a teljes kapacitás elérésre kerül, a gazdák mintegy 600 hektárról közel 10 ezer tonna minőségi erős- és édes fűszerpaprikát, pritaminpaprikát, kápiát, valamint fokhagymát, vöröshagymát és tormát szállítanak majd az üzembe.
kép: hirado.hu