bovitik-az-exim-hitelprogram-keretet Bővítik az EXIM hitelprogram keretét - Raktárbank ingatlanpiaci hírek
Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
HU   |   EN

Bővítik az EXIM hitelprogram keretét

Bővítik az EXIM hitelprogram keretét

A Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram, amely forgóeszköz- és beruházási hiteleket biztosított, február 1-jén indult el, azonban hamar kimerültek a rendelkezésre álló források, mivel a vállalkozások nagy érdeklődéssel fogadták a rendkívül kedvező kamatozású lehetőségeket, amelyeket a kormány biztosított. Ennek ellenére a magyar gazdaság még a háború és a szankciók sújtotta helyzetben is erős és életképes, amely sokakban felkeltette a beruházási és fejlődési vágyat. A magas kamatok azonban visszafogják a növekedést, viszont a vállalkozások igénye továbbra is nagy.

 

A hitelprogramban 16 kereskedelmi bank vett részt közvetítőként az Exim mellett, és a program felfüggesztéséig 912 vállalkozás igényelt forgóeszközhitelt átlagosan 655 millió forint összegben, míg 163 vállalkozás igényelt beruházási hitelt átlagosan 1,24 milliárd forint összegben.

A kormány azonban az ország növekedésének és a foglalkoztatottság megőrzésének biztosítására és annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a recesszió, a hitelprogram keretét 1000 milliárd forintra növelte, azaz további 300 milliárd forintnyi kedvező kamatozású forrást biztosít a gazdaságnak. Ezáltal lehetővé válik több beruházás és munkahely létrehozása, és javul az ország versenyképessége. Nagy Márton miniszter arra kérte az Eximbankot, hogy a lehető leghamarabb nyissa újra a hitelprogramot, hogy a finanszírozási források minél előbb elérhetővé váljanak a vállalkozások számára.

 

kép: vg.hu