byd-szeged-autogyar-gyar-ipari-terulet Gigantikus BYD autógyár épül Szegeden - Raktárbank ingatlanpiaci hírek
Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
HU   |   EN

Gigantikus BYD autógyár épül Szegeden

Gigantikus BYD autógyár épül Szegeden

A BYD, a kínai elektromosautó-gyártó, jelentősen bővíti szegedi gyárát, több új csarnok alapozását kezdték meg, amivel közel megduplázódik a gyár területe. Nagy Sándor szegedi városfejlesztési alpolgármester korábbi nyilatkozata szerint a kínaiak fokozatosan szerzik meg az engedélyeket a gyár építéséhez, miután a terület a birtokukba került. Az építkezés három részletben zajlik, a második átadási fázis határideje szeptember, az utolsóé pedig az év vége.

A 300 hektáros szegedi ipari parkban eredetileg a Pick épített volna új üzemet, de ezt a tervet elvetették néhány éve. A kínai óriásvállalat a Picktől vásárolt területen fokozatosan kért alapozási engedélyeket egészen idén márciusig, ekkorra már át is adták számukra az itteni földeket. Az építési hatósághoz június 5-én benyújtott tervek alapján a „Pick-terület” melletti részen egy 500 méter hosszú és 200 méter széles – vagyis 10 hektáros – összeszerelőüzem föld- és alapozási munkái indulhatnak meg hamarosan. Ez lesz a legnagyobb BYD-gyárépület Szegeden.

Ezen kívül épül még egy 435 méter hosszú festőüzem, egy 370 méteres lökhárítógyártó-üzem és egy „L” alakú összekötő épület is. Az új gyártórészleg az M43-as autópálya mentén helyezkedik majd el, így csökkenne a távolság a béketelepi városrész Liliom Lakóparkjához, amely a gyárhoz legközelebb lévő lakóterület. Az üzem látványa a helyiek számára nem lesz annyira zavaró, mert a lakótelep gyár felőli végén – ahol most egy mező van – egy közgyűlési döntés értelmében erdőt telepítenének a házak mentén, többnyire az építkezések miatt kivágott fákat pótolva.

Hivatalos kínai bejelentés ugyan még mindig nincs, de a BYD szegedi gyára a korábbi hírek szerint több év alatt, ütemesen épülne fel, az ipari területet pedig az év végéig adja át a város a kínaiaknak.

Forrás: Portfolio.hu