mar-ki-is-merult-a-kedvezmenyes-hitelprogram-egyik-resze Már ki is merült a kedvezményes hitelprogram egyik része - Raktárbank ingatlanpiaci hírek
Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
HU   |   EN

Már ki is merült a kedvezményes hitelprogram egyik része

Már ki is merült a kedvezményes hitelprogram egyik része

A Baross Gábor Újraiparosítási Program (BGYP) a magyar kormány által indított gazdaságfejlesztési program, amelyet az újraiparosítás elősegítésére hoztak létre. A programot 2016-ban indították, és azóta több ütemben folyamatosan fejlesztik és bővítik.

A BGYP célja, hogy elősegítse a magyar gazdaság újraiparosítását és a versenyképesség javítását az új technológiák és az innovatív megoldások bevezetésével. A program főbb elemeként támogatást nyújt a beruházásokhoz, az ipari parkok és inkubátorok kiépítéséhez, valamint a kutatás-fejlesztési tevékenységekhez.

A program a nevét a 19. századi magyar ipar és közlekedésügyi miniszter, Baross Gábor után kapta, aki jelentős szerepet játszott a magyar ipar fejlesztésében és modernizálásában.

Ahogy beszámoltunk január végén, hogy február elsejével indult az EXIM hitelprogramja 700 milliárd forinttal. Ezt a hitelprogramot három hitelkonstrukcióra lehet igényelni, többek között beruházási célokra, energiahatékonysági célokra és forgóeszközfinanszírozásra. Közel egy hónap telt a program indulása óta és közel 1100 milliárd forintnyi hiteligénylést rögzítettek, így néhány feltétel módosításával megy tovább a program.

Az eddigi beérkezett igényeket beérkezési sorrendben bírálják el és a támogatási döntéseket pedig március 5-ig hozza meg a bank. A döntés kézhezvételétől számolva 30 nap áll rendelkezésre a bankoknak a szerződé megkötésére.

 

,,A jelenleg tapasztalható megnövekedett inflációs- és kamatkörnyezet az energiaválsággal kiegészülve jelentős kihívás elé állította a magyar vállalkozásokat. Az EXIM Magyarország tevékenysége kulcsfontosságú szerepet tölt be a versenyképességük támogatásukban, ennek érdekében egy gyors és kézzelfogható segítségre volt szükség. A várakozásainknak megfelelően a forgóeszközhitelüket igényelte a legtöbb vállalkozás, emellett az EXIM Baross Gábor Újraiparosítási Beruházási Hitel kerete is kimerülőben van, azonban még van lehetőség a kérelmek benyújtására.” – mondta el a módosítások kapcsán Kisgergely Kornél, az EXIM Magyarország vezérigazgatója.

 

kép: alternativenergia.hu