Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
napenergia-termelesben-elen-jar-magyarorszag

Napenergia termelésben élen jár Magyarország

Napenergia termelésben élen jár Magyarország

A tavalyi évhez viszonyítva, az Európai Unió 27 országában Magyarországon volt a naperőművek össztermelése a legmagasabb, ami 11,1 %-os volt.

A 27 tagállamban az áramfogyasztás nőtt mindösszesen 4,3 %-kal, a magyar fogyasztás pedig 6%-al a 2021-es évben.

Elemzés tartalmazza: leginkább az jellemző az elmúlt évekre, hogy a szén-gáz helyettesítési folyamat visszafordult. A gázár drasztikus emelkedése a földgáztüzelésű erőművek szénerőművekhez viszonyított relatív jövedelmezőségét nagymértékben rontotta, így termelésüket részben a széntüzelésű erőművek vették át. A feketeszén és ligniterőművek termelése iránti keresletet az is növelte, hogy a kedvezőtlen időjárás miatt az emelkedő beépített teljesítmény ellenére csak kissé nőtt az időjárásfüggő (nap, szél, víz) megújuló alapú termelés.

A drasztikusan megemelkedett gázárak miatt a gáz-szén helyettesítés dominál. 20 százalékkal emelkedett a szénalapú termelés, 6,3 százalékkal csökkent a gáztüzelésű erőművek termelése.

Az időjárásfüggő megújulók szerepe 33,4-ről 33,1 százalékra mérséklődött, ezzel szemben a szén- és lignittüzelés súlya közel 2 százalékponttal, 12,3-ról 14,2 százalékra emelkedett, és ismét meghaladta a gáztüzelésű erőművek 13,9 százalékos hozzájárulását. A magyarországi termelésben ugyanakkor nem volt érzékelhető ez a tendencia, sőt, a lignit alapú termelés tovább csökkent - hívta fel a figyelmet a MEKH.