Kiadó Raktár Kiadó Telek Kiadó Telephely Eladó Raktár Eladó Telek Eladó Telephely
osszel-epulhet-az-uj-eromu

Ősszel épülhet az új paksi erőmű

Ősszel épülhet az új paksi erőmű

Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Isztambulban közölte, hogy sikerült minden függőben lévő kérdést tisztázni az orosz atomenergetikai ( Roszatom ) vezetőivel. Ezek a kérdések gátolták eddig, de idén szeptemberben bővítés várható a paksi erőműben. 

Áttekintették a beruházáshoz szükséges dokumentumokat, így minden lehetséges, hogy még idén a „létesítési” fázisba kerülhessen a projekt. Az építkezéshez még 4 kiemelkedően fontos engedélyt kell megszerezniük az Országos Atomenergia Hivataltól (OAH). A létesítési engedély, reaktortartály, nukleáris sziget, ötös reaktorépület. 

Az orosz fél minden olyan dokumentumot biztosít az OAH-nak, hogy minél alaposabb véleményt tudjon alkotni. 

 

Szijjártó Péter elmondta, hogy az OAH engedélyei mind szükségeltetik ahhoz, hogy 2030-ra működésbe léphessen az új blokk. A jelenlegi 2000 megawattról 4400 megawattra emelkedjen.

„Magyarország hatalmas lépést tesz a villamosenergia terén az önellátás irányába, és ez a mostani helyzetben, amikor a nemzetközi energiapiacon teljesen irracionálisan nőnek az árak, hatalmas előnyt jelent majd Magyarország számára”- jelentette ki.